Gelecek dönem ile beraber bizleri bambaşka bir bankacılık deneyimi beklediğini görmek siteye göz atan biri için zor olmayacaktır. Bankacılık sektöründe ilk olarak alışageldiğimiz banka personelini bekleme veya çağrı merkezini arayıp dakikalarca aynı melodiyi dinleme devri yeni dönem yapay zeka teknolojileri ile son bulmaktadır. Bunların dışında sizin sadece işlerinize yönelik bir yardımdan ziyade ek bir akıl koyma olanaklarını gelecek dönemde bizlere sunacağından şüpheniz olmasın.
Ağır olacak ama gerçek şu ki; Chatbot kavramının yapay zeka teknolojisi ile yapılması halinde, bu kanalda çalışan personellere ihtiyaç kalmayacaktır. Güncellenen bilgiler ile sürekli kanallar veri ile beslenecek, öğrenen insanlar değil makineler olacaktır.
Banka müşterileri ilk zamanlarda bunu yadırgasalar da bankalar yeni dönemle beraber artık müşterilerini chat veya sesli konuşma gibi kanallara yönlendirecek ve bir zamandan sonra zorunlu hale getireceklerdir. Neden zorunlu derseniz, gelinen noktada zaten müşteri kendi isteği ile çağrı merkezine bağlanmak istemeyecektir. Örneğin; insan gücü ile yapılan 10 dakikalık bir işi 1 dakika içerisinde yapılması müşteriye seçim hakkından çok daha fazlasını sunmak olacaktır.
Yeni dönem bankacılık ile beraber müşteri yapmak istediği herhangi bir işlemi beyninde düşündüğü tasarladığı gibi yazması veya söze dökmesi bizler için yeterli olacaktır. Kısa vadede gelecek olan yenilik, bankacılık uygulamalarını yapay zeka teknolojisi üzerine konumlandırmak olacaktır. Bankalar ilk aşamada chat ve sonraki süreç içerisinde ses ile destek vermeye başlayacaklardır.
Tüm bu değişen çevre ve teknoloji koşullarının bu kadar hızlı bir şekilde olmasını beklemek doğru olmaz. Teknoloji ile beraber biz bankacıların gelmesini istediğimiz dünyaya daha çok uzun bir zaman olduğunu söylemem gerekir. Bundan dolayı kısa vadede hiçbir banka kendini tamamen yeni gelişen yapay zeka teknolojisini varındıran altyapılara hemen teslim etmeyecektir. Sürekli bir kontrol mekanizması ile kontrollerden geçecek, yapmak istenen ile yapılan işler birbirleri ile kıyaslanacak ve canlı olarak insan görüşmeleri ilk fazdaki chatbot’un çözemediği işleri çözmeye devam edecektir. Bu süreç uzun vadede başarıyı getirecek ancak acele ile ilk olmak isteyen bankalar içinde bir hüsran olacaktır.
Bir diğer nokta ise; tekrarlı yapılan her iş gelecek dönemde yapay zeka teknolojisine kayacağı unutulmamalıdır. Tekrarlı yapılan işten kastım banka nezdinde gişe, müşteri hizmetleri, şube operasyonları gibi işleri söyleyebilirim. Herhangi bir katma değeri olmayan, sürekli tekrarlanan aynı işlerin her biri yapay zeka teknolojisi ile yapılacağı için insanlarında artık teknoloji gibi evrilmesinin zamanı gelmiştir. Artık katma değer yaratan, yapılan işe bir zeka koyan işlere insanoğlunun yönelmesi gerekmektedir. Teknolojide çöp olarak görülen tekrarlı işler ile uğraşmaktansa kendine birtakım değerler katmak zorundadır.
Bankacılık sektörünün gelecek döneminde insanın konuştuğunu anlayan ve ona cevap veren sistemlerin yanında, artık piyasayı tahmin eden, ekonomi alanında faaliyet gösteren, iflas tahmini yapabilen ve gidişatı kurumsal müşterilerine bildirebilen, bireysel veya kurumsal olan müşteri için hisse seçimi yapabilen, seçimleri ile alakalı kar tahmini yapabilen ve yine hem bireysel hem kurumsal müşteriler için finansal planlama yapabilen sistemlere geçilecektir. (Bu konu ile ilgili daha detaylı yazılara önümüzdeki zamanlarda yer vereceğim)
Tüm bu özellikler ile chatbotların gelecek dönem bankacılık sektöründe beklenildiğini söylemek gerekir. Bu gelişmeler ile beraber daha az personel ile katma değeri daha yüksek işlere odaklanacak olan bankacılık sektörünün gidişatı rekabetin getirdikleri ile beraber daha yüksek seviyelere ulaşacaktır.